December 13, 2017

Latest:

This R15.2 Million lakeside home with a sloping green roof was just voted the best house in Britain -

Friday, December 8, 2017

UCT MLA exhibit and Jo Gibbons lecture -

Friday, December 8, 2017

Sneak peek at the Chelsea Flower Show 2018 -

Wednesday, December 6, 2017

Despatch: multi-billion rand housing development due to begin Today! -

Friday, December 1, 2017

Despatch: multi-billion rand housing development set to begin today! -

Friday, December 1, 2017

Employment Position: Associate or Full Professor (tenure-stream) in Urban Forest Management, University of British Columbia Vancouver, British Columbia, Canada. -

Friday, December 1, 2017

Johannesburg City Parks and Zoo honoured at the National Business Awards -

Friday, December 1, 2017

Cape Town accepts carbon neutral development challenge -

Friday, December 1, 2017

NEW Rainbird XFS-CV Dripline -

Thursday, November 30, 2017

Our suppliers at Itacotto have some great Black Friday Deals -

Friday, November 24, 2017

Black Friday Deals on the Husqvarna Automower® -

Friday, November 24, 2017

A thank you to Bernadette Vollmer for her dedication to the role of SACLAP Registrar -

Friday, November 24, 2017

Launch of the Corobrik-SAIA Awards of Merit Announced -

Friday, November 24, 2017

New Build in Higgovale for SAOTA -

Thursday, November 16, 2017

Horticulturists and herbalists join hands -

Thursday, November 16, 2017

Competition for architects and urban designers as city embarks on carbon neutral development journey -

Wednesday, November 15, 2017

Cape Town is the first city in Africa to be named a UNESCO City of Design -

Tuesday, November 14, 2017

Greenspace Takes Over London with WATG’s ‘Green Block’ Proposal -

Friday, November 10, 2017

It’s time we accelerate closer collaboration between private sector and beneficiaries to enable successful land reform -

Friday, November 10, 2017

An indoor garden concept -

Friday, November 10, 2017

Google’s huge new London HQ is a ‘landscraper’ with a rooftop garden

It’s got space for more than 4,000 employees, a rooftop garden with a running track, and has been dubbed a “landscraper” for being as long as a skyscraper is tall. It’s Google’s new London headquarters, the final plans of which were submitted this week to Camden council after years of back-and-forth between the tech giant and architects.

Construction on the “Zone A” development will start in 2018 at a site overlooking London’s King’s Cross railway station. The final design was created by the Bjarke Ingels Group and Heatherwick Studios (previously responsible for the 2012 London Olympic Cauldron and new-look London Routemaster buses) after Google scrapped an earlier set of plans by architects AHMM in 2013.

The interior of the building will be mainly given over to open-plan offices.
Image: Google
Image: Google.
A cross-section of the building shows a grand, central staircase which will run all the way from the ground floor to the rooftop.
The main entrance to the offices will be opposite King’s Cross Tube station.
Image: Google

According to Architect’s Journal, the entire complex will cost some £1 billion. The main 11-story building will provide some 80,819 square meters of space and stretch across 330 meters of ground, sitting on a “plinth” of shops with ground-floor entrances to the offices interspersed between them. This is intended to create a “varied and open ground plane that can change with time,” according to the submitted plans.

In a statement, designer Thomas Heatherwick said he’d been inspired by the site of the new office, which functions as a hub for much of the city’s transport links.

“The area is a fascinating collision of diverse building types and spaces and I can’t help but love this mix of massive railway stations, roads, canals and other infrastructure all layered up into the most connected point in London,” said Heatherwick. “Influenced by these surroundings, we have treated this new building for Google like a piece of infrastructure too, made from a family of interchangeable elements which ensure that the building and its workspace will stay flexible for years to come.”

The rooftop garden will be perhaps the most impressive feature of Google’s new London HQ.
Image: Google
A plan for the garden shows it’s split into a number of different zones, and includes a 200-meter running trail.
Image: Google
The garden will be sloped like the rest of the building.
Image: Google

Inside will be all the amenities you’d expect, like cafes and meeting rooms, as well as a three-lane, 25-meter swimming pool, massage rooms, a “multi-use games area” for spots like basketball and football, and a 210-seat auditorium for product announcements and talks. The roof will be covered in a 300-meter-long garden, divided into different zones, including a “pause area” filled with wildflowers and woodland plants, a cafe, and a 200-meter “trim trail” for runners.

Currently, Google’s staff are situated in a number of different sites around London, including other properties in the King’s Cross area. (The building next door, 7 Pancras Square, is home to the company’s AI subsidiary, DeepMind.) The new building will bring together the city’s Googlers in one campus, and will be the first Google building outside of the US to be 100 percent owned and designed by the tech giant.

The company recommitted to the project following Brexit last year, with CEO Sundar Pichai saying: “Here in the UK, it’s clear to me that computer science has a great future with the talent, educational institutions, and passion for innovation we see all around us. We are committed to the UK and excited to continue our investment in our new King’s Cross campus.”

Parts of the building will overlook canals in the Kings Cross area.
Image: Google
Floor-to-ceiling windows will let in light all day, with rotating wooden shutters blocking the worst of the glare.
Image: Google
At 330 meters long (that’s longer than The Shard, London’s biggest skyscraper, is tall), Google’s new HQ will certainly make its presence known.
Image: Google

For more visit www.theverge.com or click here

This story was written by: by

Leave A Comment