February 22, 2018

Latest:

The South African Landscapers Institute’s (SALI) Vision for the Next Term. -

Thursday, February 15, 2018

“Biophilic” Environments & Why Amazon Filled Its New Office With 40,000 Plants -

Thursday, February 15, 2018

No Carbon Footprint! “The World’s Most Sustainable Shopping Centre”, with Rooftop Farm, to Open in Melbourne -

Wednesday, February 14, 2018

Our Cities Cannot be Resilient Without Intergrating Healthy Wetlands in Their Infrastructure Asset Management & Planning -

Monday, February 12, 2018

Plans for ILASA 2018 -

Sunday, February 11, 2018

Net Zero Awarded to Johannesburg’s 78 Corlett Drive -

Friday, February 2, 2018

WeTheCity -

Thursday, February 1, 2018

Greenroof Project Watch: Casa Vallarta -

Wednesday, January 31, 2018

Design indaba Conference 2018 21st -23th February -

Friday, January 26, 2018

2018 IPPS Southern Africa 21st Annual Conference 6 March 2018 – 9 March 2018 -

Friday, January 26, 2018

The drones that plant trees and deliver profits -

Wednesday, January 24, 2018

SANA Bursaries and Training: A Career in Horticulture -

Tuesday, January 23, 2018

Project watch: Bosco Verticale (Vertical Forest), Milan -

Friday, January 19, 2018

Award winning young architects pave the way to the future   -

Friday, January 19, 2018

Reliance and City of Cape Town celebrate a major milestone in the war against waste in the Western Cape -

Thursday, January 18, 2018

International: SLA’s park design for Bjarke Ingels power plant revealed -

Friday, January 12, 2018

There is still time to submit for IFLA 2018 World Congress- 4 days to deadline -

Friday, January 12, 2018

Urban-Think Tank develops low-cost housing for South African slum. -

Friday, January 12, 2018

Revisiting Landscape Architecture trends of 2017 and looking to 2018 and beyond -

Wednesday, January 10, 2018

This R15.2 Million lakeside home with a sloping green roof was just voted the best house in Britain -

Friday, December 8, 2017

New Build in Higgovale for SAOTA

Located in the leafy suburb of Higgovale, set below the iconic Table Mountain, House Invermark overlooks the city and harbour of Cape Town. Forty seven years after receiving a medal for excellence, House Invermark has been awarded a prestigious Commendation from the Cape Institute for Architecture (CIfA), in recognition of noteworthy contributions to architecture.
Save this picture!

Ground Floor Plan

Designed originally for himself by respected South African architect Gilbert Colyn in 1969, it was inspired by two iconic modernist houses, namely that of Phillip Johnson’s 1949 Glass House and Mies van der Rohe’s 1951 Farnsworth House. The house was purchased by architect Stefan Antoni, director at SAOTA, in 2013. By this stage it had reached a poor state of disrepair and featured numerous inappropriate alterations and additions totally out of character with the language of the building. Had it not been for Antoni’s intervention, it might have faced demolition as its heritage status as being a fine example of contemporary architecture was not recognised.
Save this picture!

SAOTA’s careful and sensitive alterations and additions have returned the threatened building back to its original state, enhanced its overall composition and significantly refined the living experience to bring it up to date with contemporary living. In the living area, kitchen, main bedroom and bathrooms, structure and screens were removed to facilitate improved flows associated with contemporary living.
Save this picture!

Changes were also effected to the exterior spatial configuration involving the relocation of the swimming pool from the darker mountain side to the sunny street sea view side, providing much needed privacy from the street. This freed the courtyard to become a family garden planted with lawn and a row of Elderflower (Sambucus Nigra) trees running along a new linear water feature. The street interface was also substantially redesigned. These changes have served to significantly augment the experience of the house relative to the landscape. It is noteworthy that when Colyn viewed the house after its completion, he was suitably impressed.

 

Leave A Comment